RSS

Kök çeşitleri


Genellikle toprağın altında kalan ve bitkiyi toprağa bağlayan kısımdır. Kök, bitkinin beslenmesi için gerekli su ve suda çözünmüş madensel tuzları topraktan emerek alır.

Kök, ana kök, yan kökler ve emici tüyler olmak üzere 3 kısımdan oluşur.

Ana kök : Her bitkide bir tane bulunur. Bitkinin toprağa sıkıca bağlanmasını sağlar.

Yan kökler : Ana kökten yanlara doğru uzanan çok sayıdaki köklerdir. Bitkinin topraktan çıkmasını önler. Yan kökler suyun olduğu yöne doğru ilerleyerek bitkinin suyu almasına yardımcı olur.

Emici tüyler : Yan köklerin uç kısımlarındaki tüysü yapılardır. Topraktan su ve madensel tuzları emerler. Ayrıca salgıladıkları asitli maddelerle kökün önüne gelen taş, kaya gibi sert engelleri parçalayarak eritirler.

Kök, yapı ve görevlerine göre kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere 3 çeşittir.

Kazık kök : Ana kök iyi gelişmiş, kalınlaşmış ve toprağın içine doğru uzanmıştır. Yan kökler ise ana köke bağlı ve fazla gelişmemiştir. Ebegümeci, fasulye, havuç, lahana, bakla, bamya, gelincik ve büyük ağaçların kökleri kazık köktür.

Saçak kök : Ana kök fazla gelişmemiş ve yan köklerle aynı kalınlıktadır. Gövdenin kökle birleştiği yerden hemen hemen aynı uzunlukta çok sayıda yan kökler çıkmıştır. Soğan, buğday, mısır, çilek, çimen, arpa, ayçiçeği ve sarımsak gibi bitkilerin kökleri saçak köke örnektir.

Depo kök : Ana kök aşırı gelişerek yedek besin depo edebilecek duruma gelmiştir. Yan kökler, ana kökten çıkmış ve oldukça ince görünümdedir. Turp, havuç, şeker pancarı ve şalgam kökleri depo kök olup yedek besin depo ederler. Ayrıca salep bitkisinin yan kökleri yedek besin depo eder.

Ayrıca bataklık bitkilerinde dik durmayı sağlayan destek kök ve bitkinin hava almasını sağlayan hava kökleri bulunur.

Çiçekli bir bitkinin diğer bir organı da gövdedir. Bitkinin genellikle toprak üstünde bulunan dal, yaprak, çiçek ve meyve gibi yapılarını taşıyan organıdır. Gövde, içindeki iletim boruları sayesinde topraktan alınan su ve madensel tuzları yapraklara, yapraklarda oluşan besin maddelerini de köke kadar iletir. Ayrıca bitkinin dik durmasını ve yaprakların güneşten en iyi şekilde yararlanmasını sağlar. Tomurcuk,yaprak,çiçek ve meyveyi taşır. Köklerden gelen suyu yapraklara kadar iletmekle görevlidir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Barbunya Tohumu Nasıl Ekilir

Barbunya Tohumu Nasıl Ekilir-Barbunya Tohumu Çimlendirmesi -Barbunya Fidesi Dikimi Nasıl Olur?


Barbunya tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Barbunya tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir.Barbunya tohumu ekim derinliği 3-5cm , sıralar üzeri mesafe 7-10 cm ,sıralar arası 40-60 cm arasındadır.Barbunya fidesi kullanılacaksa barbunya fidesi ekim aralıkları, barbunya tohum ekim aralıkları ile aynı olabilir.

Barbunya Tohumu Nasıl Çimlenir?-Barbunya Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir?

Barbunya tohumlarını ocaklara atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz barbunya tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır.Toprak ısısının 10 derece olması uygundur.Barbunya Tohumlarını kab içerisinde veya viyollarde çimlendireceksiniz kabın veya viyolin üst seviyesine 3-4 cm kala ince elenmiş toprak ve torf karışımından oluşan toprakla doldurunuz ve fısfıs yardımıyla nemlendiriniz.Daha sonra barbunya tohumlarını yerleştiriniz ve geriye kalan kısmı aynı toprakla doldurunuz.Doldurma işlemi bittikten sonra yüzey toprağını fısfıs yardımıyla menlendiriniz ve şeffaf bir naylon(streç film) yardımıyla üzerini kapatınız.Arada bir kontrol ederek toprağı fısfısla nemlendirmeye devam ediniz.Tahmini tohumlarının çimlenmesi 6-10 gün arasındadır.Barbunya tohumları çimlenmeye başladığında şeffaf naylonu kaldırın ve direk güneşten koruyun.Barbunya tohumları fide şekline geldiğinde yaklaşık 4-5 cm şeklinde olduğunda bahçenize veya daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz.

Barbunya tohumlarını açık arazide çimlendirecekseniz çimlendirecek toprağı işleyiniz.işlenmiş toprağa barbunya tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 3-4 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz.Çimlenme tahmini 6-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.


Barbunya Fideleri Nasıl Ekilir-Dikilir?
Almış olduğunuz veya yetiştirmiş olduğunuz barbunya fidelerini dikimi yapmadan önce dikim yapacak olduğunuz bahçenizin tavına gelmiş ve işlenmiş olması gerekir. Toprak ısının uygun olması ,don olayların geçmiş olması ve barbunya fidesi dikimi yapılacak toprağın yeterli mineral yoksa gerekli torf ve organik gübrelerle gıda takviyesi yapılması gerekir.


Barbunya fidelerinizin dikimi için toprak uygunsa mümkünse fide dikimi için uygun serin ve rüzgarsız havaları seçin.Barbunya fidesinin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih ediniz.Fide dikimlerinde sıralar üzerinde çift dikim yapmanız uzun vadede size hem sulama ve hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.

Barbunya fidelerini , fideler arası 7-12 cm arasında, sıralar arası 40-60 cm olacak şekilde dikebilirsiniz


Barbunya Fidelerini Dikim sırasında şekilde gördünüz gibi bitkinin viyolde kalan kısmınının tamamı(fidenin yaklaşık 3 te 2 si) toprak altında olmalıdır.Barbunya fidesi dikimini yaptıktan hemen sonra mutlaka can suyu vermeniz gerekmektedir.

E-fidancim.com barbunya tohumu satışında-barbunya fidesi satışında devamlı stoklu çalışmakta olup stoklarımız günceldir.Barbunya tohumu satışında-barbunya fidesi satışında çalışmış olduğumuz firmalar Türkiyenin önde gelen tohumve fide firmaları olup satışa sunulan barbunya tohumu çeşitleri , barbunya tohumu fiyatları, barbunya tohumu özellikleri hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayınız





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS