RSS

Biber yetistiriliciligi

5 ADIMDA BİBER NASIL FİDELENİR

Biber  yetiştirmek oldukça keyiflidir. Özellikle ilk kez tohumdan birşeyler yetiştirmek isteyenler için , ekim yapanı ödüllendiren bir bitkidir. Pek çok türü, pek çok renklerde biberler veren çeşitleri vardır.
Çoğu çok yıllık olan biber ailesinin bu minyatür meyveler veren türü, sıkça Bonsai uygulamalarıda yapılarak, saksıda minyatür ağaç formuna dahi sokulabilirler. Her geçen yıl budamalar ve şekillendirmelerle ,saksıda fazlaca bakımda istemeden gelişirler.
Süs biberleri renkli ve alaca yapraklı varyeteleri ile çok da güzel peyzaj bitkileridir aynı zamanda. Neredeyse her türlü toprakta yetişen bitki, verimli geçirgen toprakta çoşar. Biraz güneş hemen çiçeklenmesine parlak renkli meyvelerini vermesine bahane olur. Her bitkide olduğu gibi taze ve fotoğraftaki biberi yetiştirmenize olanak tanıyacak " Adına Doğru " tohumu ektiğinizde en başarılı sonuçları kısa sürede alırsınız.
 Kendi biberinizi yetiştirmeye yeni başlıyor olabilirsiniz. Aşağıdaki resimlerden ekim, çimlenme, şaşırtma ve fideleme bilgilerine ,Zengarden tarafından sizin için hazırlanmış Fotoğraflı kılavuza erişebilirsiniz. Hem fotoğraflarla neler yapacağınızı görür hem de fideleme aşamasına dek geçen sürecin temel prensiplerini anlayabilirsiniz. Geriye sadece bu sezon yetiştirmek istediğiniz biberleri seçmek kalır.
biber tohumu ekimi
 Kaliteli , steril, nemli çimlendirme torfu yüzeyine tohumları ekip, üzerlerine 3-5 mm kalınlığında elenmiş torf serin. Çimlenme gerçekleşene dek toprağın nemli kalmasına özen gösterin.  
biber çimlendirme
Filizler elle alınabilir boya geldiklerinde , dikkatlice topraktan alarak şaşırtma işlemini gerçekleştirin. Filizi tutarken gövdeden değil ancak yapraklarından kuvvet alarak tutarsanız, gövdeyi incitmezsiniz.  
Şaşırtma işlemi denen bu işlem bitkinin sağlıklı gelişmesi için gereklidir. Tarla ya da doğrudan toprağa bahçe ekimlerinde zayıf filizler seyreltilerek yapılan bu işlem; yukarıdaki gibi üretim saksılarında filizlendirilen tohumlarda, daha geniş 7-8 cm çaplı saksılara filiz alınarak yapılır. Birden; daha geniş bir ortam ve taze toprak bulan filiz , fide olmak için hazırdır. Şaşırtma daha geniş saksılara yapılmamalıdır. Bu bitkinin sadece kök gelişimine yönlenmesine sebep olacak, üst gövdenin gelişimi yavaşlayacaktır. Her bitki farklı boyda saksıda şaşırtılır, Zengarden tohumları size kaç cm saksıya şaşırtma yapacağınızın bilgisi ile gelir.  
biber fidesi
Bu şekilde fidelenmeye bırakılan bitki, aydınlık ancak öğle güneşini doğrudan görmeyen bir yerde, toprağının üstü açık kahverengine dönmeye yakın olduğunda sulama yapılarak gelişmesine izin verilir. Asla aşırı sulama yapılmaz. Çimlenme ısısından daha serin bir ortamda fidelemek, meyve kalitesini artıracak, çiçeklenmeyi teşvik edecektir.
  Fidelenen biber kalıcı yerine son don tehlikesi geçtikten ve toprak ısınmaya başladıktan 10 gün sonra alıştıra alıştıra alınır. Gündüzleri dış mekanda saksısı ile tuttuğunuz bitkiyi geceleri yine korumalı bir yere alarak, bitkiyi yavaş yavaş dış ortam ısı ve hava şartlarına alıştırırsınız. Bu onun şok yaşamasını engeller. Artık çiçeklerin polenlenip meyveye dönme vakti yakındır. Çok sıcak yaz günlerinde susuz bırakmayıp, sularsanız, arada bir organik gübre takviyeside yaparsanız, bereketli bir hasat sağlıklı bir biberiniz olacaktır.
Diğer sebzeler gibi, biberide bahçe toprağında yetiştirmek en verimli sonuçları almanızı sağlar. Tek başına torfta yetiştiricilik için düzenli sıvı gübre ile beslemeniz gerekir bitkiyi. Oysa toprakta yetişen , güneş altında kızarıp olgunlaşan biberin tadını, kokusunu hiçbir şey dolduramaz.
Bol bereketli sezonlar.kaynak/http://www.zengardentr.com/Biber-nasil-fidelenir,DP-36.html

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Vazo çiçeği bakımı

Vazo Çiçekleri

Vazo çiçeklerinizin daha uzun süre canlı kalmasını istiyorsanız aşağıdaki önerileri  dikkate alarak bunu başarabilirsiniz.

Aldığınız ister tek çiçek olsun, isterse büyük bir buket olsun önerilere uymanız çiçeklerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Buket aldığınızda vazoya koymadan önce altında sarılı olan kağıt, ip vs. gibi ne varsa mutlaka çıkarın. Aksi taktirde bakterilerin çoğalmasını hızlandırmış olursunuz.

Eğer aldığınız çiçekler sünger içerisinde geldiyse süngeri sulayın.

Kesme çiçekler için hazırlanmış vitamininiz varsa suya ( kesme çiçek vitamini ) koymanız çiçeklerinizin ömrünü uzatacaktır.

Vazo suyu bulanıklaştıysa suyu tamamen değiştirin. Hem bakteri üremesini yavaşlatmış olursunuz hemde vazo suyunun kötü kokusundan kurtulursunuz. Eğer mümkünse bu sırada çiçeklerin saplarını bir iki santimetre daha kesin.

Çiçek saplarını keskin bir bıçak veya makas yardımıyla kesin. Sapları hava ile temas ettirmeden kesmek için kesimi su içerisinde yapın. Böylelikle saplarda hava kabarcığı oluşmadan sapların suyla temasını sağlamış olursunuz.

Kesim yaptığınız su temiz olsun. Ayrıca çiçek saplarını keserken mümkün olduğunca açılı keserek çiçek sapının suyla en fazla şekilde  temas etmesini sağlayın.

Vazoya koyacağınız su sıcaklığı çok soğuk veya çok sıcak olmasın, en iyisi ılık su kullanmaktır. Çiçeklerinizin suyu kolay emmesini sağlar.

Kesme çiçekleri vazoya yerleştirirken yaprakların suya değmemesine dikkat edin, eğer değme ihtimali varsa yaprakları kesin, çünkü yapraklar suyla temas ettiğinde hızla bakteriler çoğalacaktır.

Çiçeklerinizi doğrudan güneş alan alanlardan, rüzgar akımlarından ve sıcak mekanlardan uzak tutun, ısı yayan nesnelere yakın tutmayın. Hızla su kaybederek solacaktır. Örnek : Fırın, soba, kalorifer, lamba, klima, vantilatör vb...

Bakteri oluşmasını engellemek için 1 litre suya bir çay kaşığı çamaşır suyu ilave edin. Böylelikle çiçekler daha rahat su emecek ve ömürleri daha uzun olacaktır.

Önemli hatırlatma :
Bu işlemi yalnızca cam vazolarda yapın, metal vazolar çamaşır suyu ile tepkimeye girebilir. Güller başını eğmeye başladıysa başka bir yere koyup konumunu değiştirin ve yukarıda anlatıldığı gibi saplarını bir kaç cm kadar kesin.
kaynak/ http://www.hobibahcesi.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS