Vazo Çiçekleri |
Vazo çiçeklerinizin daha uzun süre canlı kalmasını istiyorsanız aşağıdaki önerileri dikkate alarak bunu başarabilirsiniz.
Aldığınız ister tek çiçek olsun, isterse büyük bir buket olsun önerilere uymanız çiçeklerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Buket aldığınızda vazoya koymadan önce altında sarılı olan kağıt, ip vs. gibi ne varsa mutlaka çıkarın. Aksi taktirde bakterilerin çoğalmasını hızlandırmış olursunuz.
Eğer aldığınız çiçekler sünger içerisinde geldiyse süngeri sulayın.
Kesme çiçekler için hazırlanmış vitamininiz varsa suya ( kesme çiçek vitamini ) koymanız çiçeklerinizin ömrünü uzatacaktır.
Vazo suyu bulanıklaştıysa suyu tamamen değiştirin. Hem bakteri üremesini yavaşlatmış olursunuz hemde vazo suyunun kötü kokusundan kurtulursunuz. Eğer mümkünse bu sırada çiçeklerin saplarını bir iki santimetre daha kesin.
Çiçek saplarını keskin bir bıçak veya makas yardımıyla kesin. Sapları hava ile temas ettirmeden kesmek için kesimi su içerisinde yapın. Böylelikle saplarda hava kabarcığı oluşmadan sapların suyla temasını sağlamış olursunuz.
Kesim yaptığınız su temiz olsun. Ayrıca çiçek saplarını keserken mümkün olduğunca açılı keserek çiçek sapının suyla en fazla şekilde temas etmesini sağlayın.
Vazoya koyacağınız su sıcaklığı çok soğuk veya çok sıcak olmasın, en iyisi ılık su kullanmaktır. Çiçeklerinizin suyu kolay emmesini sağlar.
Kesme çiçekleri vazoya yerleştirirken yaprakların suya değmemesine dikkat edin, eğer değme ihtimali varsa yaprakları kesin, çünkü yapraklar suyla temas ettiğinde hızla bakteriler çoğalacaktır.
Çiçeklerinizi doğrudan güneş alan alanlardan, rüzgar akımlarından ve sıcak mekanlardan uzak tutun, ısı yayan nesnelere yakın tutmayın. Hızla su kaybederek solacaktır. Örnek : Fırın, soba, kalorifer, lamba, klima, vantilatör vb...
Bakteri oluşmasını engellemek için 1 litre suya bir çay kaşığı çamaşır suyu ilave edin. Böylelikle çiçekler daha rahat su emecek ve ömürleri daha uzun olacaktır.
Önemli hatırlatma :
Bu işlemi yalnızca cam vazolarda yapın, metal vazolar çamaşır suyu ile tepkimeye girebilir. Güller başını eğmeye başladıysa başka bir yere koyup konumunu değiştirin ve yukarıda anlatıldığı gibi saplarını bir kaç cm kadar kesin.
kaynak/ http://www.hobibahcesi.com
0 yorum:
Yorum Gönder