RSS

AMATÖR TAVUK KÜMESLERİMİZ NASIL OLMALI


AMATÖR TAVUK KÜMESLERİMİZ NASIL OLMALI



1. Kümes yapılırken kuzey güney rüzgârları hesap edilerek kümes kapıları güney yönde olmalı
2.Havalandırma için mutlaka 1 veya daha fazla penceresi olmalı
3.Pencereler yüksekte ve açıldığında hava cereyanı olmayacak şekilde olmalı hava cereyanı tavukları hasta eder
4.Çatıları iyi izole edilmeli en azından yazın serin kışın sıcak tutmalı
5.Kümes iç duvarlarında çatlak yarık olmamalı güzel bir şekilde sıvanmalı çünkü çatlak ve yarıklarda haşereler barınır ilaçlama sırasında buralara saklanıp üreyerek hayatlarını sürdürürler
6. Folluklarımız rahat ve kümesin kuytu direk ışık almayan köşelerine konulmalı her 4 tavuğa 1 folluk hesap ederek yeteri kadar folluk koymalı
7.Kümeste mutlaka hayvanların tüneyeceği bir yer yapılmalı
8. Kümeslerin içi aydınlık olmalı ama direk ışık almamasına mümkünse dikkat etmeli şiddetli ışık kanıbalizme sebep olur
9.Eğer mümkünse mutlaka hayvanların hava alacağı açık bir bahçesi olmalı
10.Kışın ısıyı sabit tutmak için bir ısıtıcı olmalı tavukların ideal yumurtama ve rahat ettiği sıcaklık 18-22derce arasındadır
11.Aynı şekilde fazla sıcakta tavuklar soğuktan daha etkileyicidir çünkü tavuklarda ter bezi yoktur ve ısıyı nefes yoluyla birde dışkıyla dengelemeye çalışırlar çok su içerler az yem yerler çok su demek daha fazla nem demek çok nem demek nefesle sağlanan serinlemeyi düşürmesi demek çok sıcaklarda çatıya su sıkılabilir 35 dereceden sonra toplu ölümler görülebilir
12.Yer serdiğimiz yataklık malzeme mutlaka nemçeker bir madde olmalıdır. Talaş saman pirinç kavuzu olabilir
13. Kümes tabanı pürüzsüz ve kolay temizlenebilir olmalı
14. Suluk ve yemlikler yeterli olmalı suluklar kesinlikle kümesi ıslatacak şekilde olmamalı çünkü ıslak kümes nem yapar nemde bir çok hastalık demektir.
15. Tabana serdiğimiz altlık 15 günde bir değişmeli (mümkünse)Her sabah gece pislikleri temizlenmelidir.

16. Kümeslerimiz en az 6 ayda bır dezenfekte edilmeli dezenfekte ilaçlarının içinde Gluteraldehidve formaldehid ve bir diğeri povidon iyot bulunmasına mutlaka dikkat edin çünkü bu sayılan maddeler newcastlle (yalancı veba )virüsü başta olmak üzere neredeyse virüslerin tamamına etkilidir.
17.Kümesleri en az 6 ayda bir kıreçle badana yapın.

18.Kümesinize dışarıdan hayvan sokmayın eğer çok gerekirse 15 gün başka bir yerde mümkün olduğunca uzak bir yerde barındırın. Tavuk hastalıkları rüzgarla bile bulaşıyor.
19. Eğer bir hayvanınız rahatsızlandıysa onu hemen ayırın acımayın çünkü tavuk hastalıkları çok bulaşıcıdır nerdeyse 24 saate bütün kümes enfekte olur.
20. Böyle bir durumda diğer hayvanlarınıza da vitamin ve antibiyotik kürü uygulayın.
21 Kanatlılarınıza mutlaka koruyucu aşı yapın çünkü hastalık girdikten sonra maalesef geriye yapılacak bir şey kalmıyor.
22. Mümkünse tavuklarınızla su kuşlarınızı ördek kaz gibi temas ettirmeyin çünkü ördekler çok iyi bir kuş gribi taşıyıcısıdırlar ve kendileri bu virüsten hastalanmazlar.
23. Mümkünse havalandırma bölümlerinizi yanı bahçenizin üstünü ağla kapatın ve diğer kuşlarla teması kesin.
24. Kümesinize başka kümes sahiplerini sokmayın katı bir kural ama sokmak gerekiyorsa da kümes önüne dezenfektanlı su veya kireç koyun eğer o da olmazsa eczanelerden ayaklara takılan galoş giyin.
25. Kapalı kümeste hayvan besliyorsanız mutlaka vitamin takviyesi yapın.
26.  Suluk yemlik gibi malzemelerinizi çamaşır suyuyla yıkayın.
27. Ayda bir sulukların içine bir iki damla tentürdiyot damlatın.
28. Suluklara elma sirkesi koyabilirsiniz sirke bağırsak florasını düzenler
29. Kapalı kümeslerde mutlaka fabrika yemi (toz)yem kullanın çünkü onların içinde hayvanın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak besin maddeleri ve çok sidiyaz ilaçları var.

30. Çok sıcaklarda yem yeme düzeni bozulduğu için yemi teşvik etmek için toz yeme biraz sıvı yağ ekleyin.
31. Hayvanlarınıza asla küflü yem vermeyin küflü yemler toksin üretir toksinler tavuklar üzerinde öldürücü etki yapar belki de tanı koyamadığınız çok hastalık bu yemlerden olur bir yem en iyi %10 nem oranında saklanır.
Fikret ÇAKIR

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS