5 ADIMDA BİBER NASIL FİDELENİR
Biber
yetiştirmek oldukça keyiflidir. Özellikle ilk kez tohumdan birşeyler
yetiştirmek isteyenler için , ekim yapanı ödüllendiren bir bitkidir. Pek
çok türü, pek çok renklerde biberler veren çeşitleri vardır.
Çoğu
çok yıllık olan biber ailesinin bu minyatür meyveler veren türü, sıkça
Bonsai uygulamalarıda yapılarak, saksıda minyatür ağaç formuna dahi
sokulabilirler. Her geçen yıl budamalar ve şekillendirmelerle ,saksıda
fazlaca bakımda istemeden gelişirler.
Süs biberleri renkli ve
alaca yapraklı varyeteleri ile çok da güzel peyzaj bitkileridir aynı
zamanda. Neredeyse her türlü toprakta yetişen bitki, verimli geçirgen
toprakta çoşar. Biraz güneş hemen çiçeklenmesine parlak renkli
meyvelerini vermesine bahane olur. Her bitkide olduğu gibi taze ve
fotoğraftaki biberi yetiştirmenize olanak tanıyacak " Adına Doğru "
tohumu ektiğinizde en başarılı sonuçları kısa sürede alırsınız.
Kendi
biberinizi yetiştirmeye yeni başlıyor olabilirsiniz. Aşağıdaki
resimlerden ekim, çimlenme, şaşırtma ve fideleme bilgilerine ,Zengarden
tarafından sizin için hazırlanmış Fotoğraflı kılavuza erişebilirsiniz.
Hem fotoğraflarla neler yapacağınızı görür hem de fideleme aşamasına dek
geçen sürecin temel prensiplerini anlayabilirsiniz. Geriye sadece bu
sezon yetiştirmek istediğiniz biberleri seçmek kalır.
Kaliteli
, steril, nemli çimlendirme torfu yüzeyine tohumları ekip, üzerlerine
3-5 mm kalınlığında elenmiş torf serin. Çimlenme gerçekleşene dek
toprağın nemli kalmasına özen gösterin.
Filizler
elle alınabilir boya geldiklerinde , dikkatlice topraktan alarak
şaşırtma işlemini gerçekleştirin. Filizi tutarken gövdeden değil ancak
yapraklarından kuvvet alarak tutarsanız, gövdeyi incitmezsiniz.
Şaşırtma
işlemi denen bu işlem bitkinin sağlıklı gelişmesi için gereklidir.
Tarla ya da doğrudan toprağa bahçe ekimlerinde zayıf filizler
seyreltilerek yapılan bu işlem; yukarıdaki gibi üretim saksılarında
filizlendirilen tohumlarda, daha geniş 7-8 cm çaplı saksılara filiz
alınarak yapılır. Birden; daha geniş bir ortam ve taze toprak bulan
filiz , fide olmak için hazırdır. Şaşırtma daha geniş saksılara
yapılmamalıdır. Bu bitkinin sadece kök gelişimine yönlenmesine sebep
olacak, üst gövdenin gelişimi yavaşlayacaktır. Her bitki farklı boyda
saksıda şaşırtılır, Zengarden tohumları size kaç cm saksıya şaşırtma
yapacağınızın bilgisi ile gelir.
Bu
şekilde fidelenmeye bırakılan bitki, aydınlık ancak öğle güneşini
doğrudan görmeyen bir yerde, toprağının üstü açık kahverengine dönmeye
yakın olduğunda sulama yapılarak gelişmesine izin verilir. Asla aşırı
sulama yapılmaz. Çimlenme ısısından daha serin bir ortamda fidelemek,
meyve kalitesini artıracak, çiçeklenmeyi teşvik edecektir.
Fidelenen biber kalıcı yerine son don tehlikesi geçtikten ve toprak
ısınmaya başladıktan 10 gün sonra alıştıra alıştıra alınır. Gündüzleri
dış mekanda saksısı ile tuttuğunuz bitkiyi geceleri yine korumalı bir
yere alarak, bitkiyi yavaş yavaş dış ortam ısı ve hava şartlarına
alıştırırsınız. Bu onun şok yaşamasını engeller. Artık çiçeklerin
polenlenip meyveye dönme vakti yakındır. Çok sıcak yaz günlerinde susuz
bırakmayıp, sularsanız, arada bir organik gübre takviyeside yaparsanız,
bereketli bir hasat sağlıklı bir biberiniz olacaktır.
Diğer
sebzeler gibi, biberide bahçe toprağında yetiştirmek en verimli
sonuçları almanızı sağlar. Tek başına torfta yetiştiricilik için düzenli
sıvı gübre ile beslemeniz gerekir bitkiyi. Oysa toprakta yetişen ,
güneş altında kızarıp olgunlaşan biberin tadını, kokusunu hiçbir şey
dolduramaz.
Bol bereketli sezonlar.kaynak/http://www.zengardentr.com/Biber-nasil-fidelenir,DP-36.html
0 yorum:
Yorum Gönder